torsdag den 16. juni 2011

Referat af "Slaget på Fælleden" - (side 7 - 17)

Referat:
Slaget på Fælleden var et opgør mellem myndighederne og arbejderbevægelsen.
Arbejderne mente, at de fik for lidt i løn og arbejdede for mange timer. Det skyldtes bl.a. de mange fabrikker og nye maskiner, som var dyre, og derfor ville ejerne ikke give arbejderene særlig meget i løn. Derfor begyndte en masse at strejke – både i Europa og Danmark.
Den 28. september 1864 stiftede arbejdere fra Frankrig og England sammenslutningen Internationale, som bl.a. havde socialisterne Karl Marx og Louis Pio ved sin side. Alle arbejdere i hele Europa sluttede sig sammen til Internationale og kæmpede for bedre vilkår.
Februar 1871 tog arbejdere magten i Paris i 72 dage, hvor de ville overtage fabrikkerne, og de lavede 400 love om arbejdsvilkår. Nogle af lovene lød, at arbejderne ikke skulle arbejde om natten, at arbejdstiden skulle nedsættes, og lønnen sættes op. Arbejdernes kampråb var: "Leve kommunen" – kommune betyder fællesskab. Deres fællesskab blev kaldt Pariserkommunen.
Lovene blev desværre ikke opfyldt, og mange blev skudt og henrettet.
Det første nummer af "Socialistiske Blade" udkom d. 21. maj 1871, som var skrevet af Louis Pio. Han blev kritiseret og rakket ned i aviser og blev betegnet som en farlig dansker.
D. 15. oktober blev der dannet fagforeningen "Den internationale Arbejderforening", som var en del af Internationale. I slutningen af november (efter oprettelsen) var antallet af medlemmer på 4.500. Ved de fleste møder, der blev holdt, var en spion til stede. Så kunne politiet følge med i, hvad der blev sagt, og hvem der sagde hvad.
Efter nedlæggelsen af Burmeister & Wains jernstøberi blev der d. 4. oktober 1871 holdt et møde, som Harald Brix og Paul Geleff stod for. Der blev der diskuteret om nedlæggelsen, og om hvad der skulle ske med arbejderne. Harald Brix mente, at på arbejdernes vegne forlangte han, at at de fik mere i løn, og at alle arbejdere blev genansat. Det endte med, at dette (højere løn) ikke skete.
Louis Pio blev præsenteret som Internationales danske formand på et møde, hvor der også blev sunget den danske slagsang, som for første gang blev sunget på Bastillepladsen i Paris, da arbejderne tog magten. Sangen blev symbolet på socialismen.
Ud fra Slaget på Fælleden blev der dannet et nyt parti – Socialdemokratiet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar